Friday, September 19, 2014

Metadona (meta, pastila)- raul mai mic

Metadona este un opioid sintetic, cu durata lunga de actiune. A fost sintetizata in Germania in 1937. Este folosita ca tratament substitutiv in dependentele de heroina si morfina si ca analgezic puternic in dureri cronice. Durata lunga de actiune se refera la faptul ca metadona se elibereaza lent in sange dupa absorbtie, efectul sau trenand pe o perioada mai lunga de timp decat in cazul heroinei. In cazul administrarii orale, nu se obtine rush-ul euforic imediat, specific heroinei. Se considera ca acest lucru diminueaza impactul adictiv al substantei. In cautarea rash-ului, unele persoane isi injecteaza insa metadona intravenos, obtinand un efect similar cu cel al heroinei.
Metadona se gaseste in Romania sub forma de comprimate de 2,5 mg, 5 mg si 20 de mg, sub divese denumiri (Sintalgon). In alte tari se gaseste in forma lichida.

Metadona se administreaza dependentilor de heroina care vor sa se lase, dar nu doresc/pot in acel moment sa treaca prin sevrajul fizic. Este de asemenea potrivita pentru dependentii care au nevoie de reinserare sociala si de educatie in privinta bolilor care se pot transmite in urma consumului intravenos. Pentru acestia exista programe speciale care prevad prezenta consumatorului in centre specializate , in fiecare zi, pentru administrarea metadonei, si obligativitatea partciparii la ore de educatie , consilere psiho-sociala sau cursuri de pregatire profesionala. Aceste programe au ca scop, pe langa cele de informare / educare si responsabilizarea consumatorului si schimbarea statutului acestuia (atat obiectiv cat si subiectiv) din "drogat" in persoana cu o suferinta, care primeste ajutor medical, intr-un mod legal si civilizat.

Metadona creeaza dependenta. Schema terapeutica ar trebui sa prevada o perioada de stabilizare, urmata de diminuarea dozei si in final renuntarea totala. Multi fosti dependenti de heroina devin, in timp, dependenti de metadona, gasindu-se in imposibilitatea de eliberare de aceasta noua "adictie", desi legala si mai usor de acceptat social. Este destul de raspandita opinia conform careia sevrajul fizic la metadona este mult mai greu de suportat decat cel de la  heroina. In plus, multi se confrunta cu teama de renuntare la metadona si, consecutiv,  cu frica de revenire la heroina. De multe ori, tratamentul cu metadona devine o modalitate de supravietuire prin alegerea raului cel mai mic.

Metadona are efecte secundare: transpiratii, bufeuri de caldura, uscaciunea gurii, diminuarea sau absenta libidoului, impotenta sau frigiditate, constipatie.

Pe langa spitale, la noi in tara exista centre in care fostii dependenti de heroina pot primi metadona. Acestia au obligativitatea de a demonstra ca sunt dependenti de heroina printr-o proba de urina si sunt consultati de un medic care le prescrie doza de metadona. In ultima vreme, se accepta la tratamentul cu metadona si persoane dependente de etnobotanice. Noilor inscrisi li  se va face si o evaluare psiho-siociala, urmand, in functie de caz sa fie inclusi si intr-un program de pregatire profesionala si consiliere psihologica.
Costurile tratamentului cu metadona sunt suportate in parte de sponsorizari si in parte de pacient.


Desi ideea din spatele metadonei este ca ea sa substituie intr-un mod legitim si terapeutic heroina, paradoxal, metadona poate ajunge sa "inlantuiasca" persoana, in loc sa o elibereze de dependente.  Adminsitrarea ei se poate prelungi pe durate nedefinite de timp si nu doar in cazurile justificate (comunitatea medicala este de acord ca unii fosti dependenti de opioide vor avea nevoie de tratament substitutiv toata viata). Mai mult, metadona este uneori tratata ca si un drog ilegal. Se vinde pe piata neagra si, desi a fost conceputa pentru administrarea orala, este uneori injectata intravenos.

12 comments:

  1. si cum pot scapa de impotenta?

    ReplyDelete
  2. Doar renuntand la metadona. De cat timp esti in tratament cu metadona?

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Jumatate din costuri suportate din sponsorizari si jumatate suportate de pacient. Si centrele cu plata iti vand metadon de 7 ori mai scump decat pretul ei real. O cutie de 50 de pastile de 20mg este 16,80 ron si centrele private ti-o vand cu 125 de ron, cică asta e tratament social. Sunt traficanti cu legitimatie.

    ReplyDelete
  6. Singurul fel in care sa scapi de metadona este sa te droghezi 2 3 luni cu marfa in acest timp metadona se elimina din corp si porma internat la sf stelian sau 9 si facut detox de heroina cu suboxona in creștere si descadere si este 100 la % testat si rezolvat mai trbuiesc niste ore la phisiatru si bineînțeles bani pentru 2 3 luni sa tragi in jur de 100 de lei depinde de fiecare ca îți faci dați ia rau de meta nu sa te pui in cap

    ReplyDelete
  7. Singurul fel in care sa scapi de metadona este sa te droghezi 2 3 luni cu marfa in acest timp metadona se elimina din corp si porma internat la sf stelian sau 9 si facut detox de heroina cu suboxona in creștere si descadere si este 100 la % testat si rezolvat mai trbuiesc niste ore la phisiatru si bineînțeles bani pentru 2 3 luni sa tragi in jur de 100 de lei depinde de fiecare ca îți faci dați ia rau de meta nu sa te pui in cap

    ReplyDelete
  8. In cartier pastila de 20mg costa si 20ron...dar uneori nici asa nu le gasesti...centre prin tara sunt f putine,unde sunt eu nu sunt deloc..

    ReplyDelete
  9. alexandra unde esti...? ios din buc si is intr un centru ok primesc pastilele pe 1 sapt n am avut niciodata prob ..poti si tu sa vi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buna... la ce centru??? ai un email sa vb??nici eu nu am centru i iasi:(

      Delete
  10. imi este frica sa renunt la metadona prefer sa mor decat sa trec prin sevraj

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete